Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!
Un proiect de lege cu privire la posibilitatea accesarii online de catre salariati a informatiilor cu privire la vechimea lor in munca a fost pus in dezbatere, marti in 29.06.2021. Iata mai jos ce prevede mai exact acest proiect:
“Descrierea situatiei actuale:
Prezenta initiativa legislativa are drep scop simplificarea, debirocratizarea si digitalizarea procedurii de obtinere a unui extras din registrul de evidenta a salariatilor. Practic, registrul devine accesibil online, in orice moment, oricarui angajat/fost angajat.
In conformitate cu prevederile art. 34 alin. (1) din Codul Muncii, fiecare angajator este obligat sa infiinteze un registru general de evidenta al salariatilor. Potrivit alin. (7) al aceluiasi articol, “metodologia de intocmire a registrului general de evidenta a salariatilor, inregistrarile care se efectueaza, precum si orice alte elemente in legatura cu intocmirea acestora se stabilesc prin hotarare a Guvernului”.
Hotararea nr. 905/2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor prevede ca acest registru se intocmeste in format electronic.
Angajatorii completeaza si stransmit datele online in registru, pe portalul Inspectiei Muncii, conform art. 5 din HG nr. 905/2017. Acestia se autentifica cu parola pentru transmiterea online a acestor date. Datele din registru, transmise de angajatori, se stocheaza intr-o baza de date administrata de Inspectia Muncii.
Asadar, pentru transmiterea datelor, angajatorii se autentifica pe portalul https://reges.inspectiamuncii.ro/, acolo unde exista baza de date online in care sunt pastrate datele si informatiile din registru. In acest moment, nu exista o procedura prin care salariatii sa poata avea acces la portalul https://reges.inspectiamuncii.ro/ si implicit la baza de cate online.
Conform HG nr. 905/2017, accesul de catre angajat/fost angajat la datele propriului contract de munca, se face in urmatoarelor modalitati:
->La solicitare scrisa a salariatului/fostului salariat, angajatorul este obligat ca in termen de 15 zile sa puna la dispozitia acestuia un extras din registru, datat si certificat pentru conformitate;
->Daca angajatorul se afla in imposibilitate de a furniza extrasul, salariatul se poate adresa Inspectoratului teritorial de munca pentru eliberarea unui extras din registru din care sa rezulte activitatea desfasurata la acesta. Inspectoratul terirotial de munca elibereaza documentul in termen de 15 zile de la data solicitarii;
->La solicitarea scrisa a salariatului/fostului salariat, Inspectoratul teritorial de munca asigura accesul individual. Conditiile, procedura de lucru si limitele accesului la informatii se stabilesc prin ordin comun al ministrului muncii si al ministrului comunicatiilor si societatii informationale.
Din cele de mai sus, rezulta ca:
*nu exista un cadrul legal prin care salariatii sa poata avea acces nerestrictionat la datele proprii din registrul de evidenta al salariatilor;
*pentru a obtine un extras din registru, angajatii depind, fie de angajator, fie de Inspectoratul teritorial de munca. In ambele situatii, extrasul este emis in urma depunerii unei cereri scrise, ce se solutioneaza in termen de 15 zile.
Exista multiple situatii in care salariatii au nevoie de un extras din registrul de evidenta al salariatilor sau de un document echivalent care atesta vechimea in munca. Or, dupa cum am aratat mai sus, acestia sunt obligati sa parcurga o procedura birocratica cu un termen lung de solutionare pentru a li se elibera un astfel de document.
Este necesara modificarea art. 34 din Codul Muncii, in sensul reglementarii dreptului angajatilor/fostilor angajati de a avea acces online la datele lor din registrul de evidenta al salariatiloe, aflat pe portalul administrat de Inspectia Muncii, astfel cum si angajatorii au aceasta posibilitate.
Schimbari preconizate:
Se introduce in cadrul art. 34 din Codul Muncii prevederea conform careia registrul de evidenta a salariatilor este accesibil online pentru salariati/fostii salariati cu privire la datele ce ii privesc.
Initiativa legislativa prezinta urmatoarele avantaje:
*Debirocratizare: este eliminata procedura birocratica inutila si indelungata, prevazuta de HG nr. 905/2017, pentru obtinerea extrasului din registru;
*Digitalizare: accesul la registru pentru salariati/fostii salariati devine online, neconditionat de consimtamantul angajatorilor sau al ITM;
*Acces simplificat si neconditionat: Salariatii nu mai sunt nevoiti sa solicite angajatorilor sau ITM extrasul din registru si sa astepte pana la 15 zile pentru a obtine documentul;
*Folosirea eficienta a resurselor: Pentru angajatori, ITM, dar si salariati, sunt economisite resursele necesare in procedura birocratica a obtinerii extrasului din registru, precum cele de timp si resurse urmane.”